tisdag 18 augusti 2015

Vaniljglass

Detta är ett grundrecept på glass som jag brukar använda. Kan smaksättas med det man vill-men ibland är det ju godast med en vanlig enkel vaniljglass. 



Vaniljglass
7 dl mjölk
3 dl grädde
6 äggulor
170 g socker
1 vaniljstång

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i kastrullen. Värm mjölkblandningen till det börjar skumma på kanterna-koka inte!

Vispa äggulor och socker pösigt. Häll den varma mjölkblandningen i äggblandningen under omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud till glassmeten tjocknar. Sila (lägg tillbaka vaniljstången i smeten) och kyl ner. Gör gärna glassmeten kvällen innan så den får stå och gotta sig länge i kylskåpet.

Kör glassmeten i glassmaskinen, jag använder tillsatsen till min Kitchen Aid. Skopa upp i en kyld bytta och ställ i frysen nån timme.

Om du vill göra "glassmackor", bred ut glassmeten på en kyld plåt med bakplåtspapper. Stansa sedan ut glassbitar som passar de kex du gjort.

Rekommenderar att man kyler byttan som glassen skopas upp i eftersom den smälter ganska fort annars.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar