fredag 7 augusti 2015

Carnitas


Vi varierar våra klassiska tacos med Carnitas. Kryddigt och lite sött och jättegott! Brukar göra en stor laddning när den svenska fläskkarrén  är på extrapris. Funkar fint att frysa in.

Receptet jag tittat på kommer från Jonas Crambys bok Texmex från grunden. I skafferiet har jag en färdigblandad burk med hans kryddmix så den är bara att ta fram.

Kryddmix
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Blanda ihop kryddorna och förvara i lufttät burk.

Carnitas
1 kg fläskkarré
2 msk kryddmix
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
saft från 1 lime
saft från 1 apelsin
ca 0,5 liter Coca-cola (ej light)

Skär fläskkarrén i små bitar. Blanda ner kryddor och soja, pressa vitlök, lime och apelsinsaft. Blanda ordentligt så att marinaden fördelas jämnt över köttet. Låt det gärna stå och marineras över natten.

Tag köttet ur marinaden och stek så att det får färg. Häll i resten av marinaden och Coca-cola så att köttet täcks. Låt puttra i ca 3 timmar. Häll på mer Coca-cola om det behövs. Koka utan lock den sista stunden så att det tar ihop till en kletig massa.

Servera med valfria grönsaker, mangosalsa, guacamole, nachochips och/eller tortillabröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar