måndag 31 augusti 2015

Dumlefyllda snickerdoodles

Snickerdoodles är en kaka med smak av kanel som är lite mjuka i mitten och frasiga på kanterna. Baka in en halv dumle och de blir ännu smarrigare. Snabba att göra är dom också-bara lite väntetid när degen ska stå i kylen.


Dumlefyllda snickerdoodles 24 st
125 g smör
1,5 dl (135 g) socker
1 dl (75 g) farinsocker
1 ägg
0,5 tsk vitvinsvinäger
4 dl (240 g) mjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
12 bitar dumle

Att rulla i:
2 msk socker
1 tsk kanel

Blanda rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ägg och vitvinsvinäger och rör om. Blanda de torra ingredienserna och häll dem i smeten. Rör om. Dela degen i tre lika stora bitar, plasta in, och låt stå i kyl i minst 30 minuter. Dela varje degbit i 8 bitar.Platta ut degen och lägg i en halv dumle. Rulla bitarna till bollar som sedan rullas i socker/kanelblandningen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg inte så tätt på plåten eftersom de flyter ut under gräddning. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter på 200 grader. Låt svalna.

söndag 30 augusti 2015

Chocolate Crackle Cookies

Jättegoda chokladkakor som helst avnjuts med ett stort glas kall mjölk.


Chocolate Crackle Cookies
100 g rumsvarmt smör
3 dl (225 g) farinsocker
2 ägg
200 g mörk choklad
0,75 dl mjölk
2,5 dl (150 g) mjöl
1 dl (60 g) kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
en nypa salt

florsocker att rulla i

Blanda rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ägg, ett i taget, och rör om. Rör ner den smälta chokladen och sedan mjölken. Blanda de torra ingredienserna och häll dem i smeten. Rör om. Dela degen i tre lika stora bitar, plasta in, och låt stå i kyl i minst 30 minuter. Dela varje degbit i 8-12 bitar (beroende hur stora kakor du vill ha). Rulla bitarna till bollar som sedan rullas i florsocker. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg inte så tätt på plåten eftersom de flyter ut under gräddning. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter på 175 grader. Låt svalna.

lördag 29 augusti 2015

Hemgjorda krustader

Har länge velat ha ett krustadjärn. Tänkte först leta på loppis men har blivit så lite loppisbesök på senaste tiden så det blev inköp via Tradera.


Krustader
100 g mjöl
150 g vatten
5 g salt
5 g socker
1 äggula
10 g smält smör

Blanda samtliga ingredienser till en slät smet. Häll upp i en kopp. Låt stå i ca 1 timme.

Värm frityroljan till ca 180 grader. Doppa krustadjärnet i oljan ett par minuter. Doppa sedan i smeten och ner i oljan igen och låt friteras till krustaden är gyllenbrun. Låt rinna av på lite papper.

Fyll med stuvning eller röra.

fredag 28 augusti 2015

Langos

Mums! Tidigare åt jag alltid langos om det fanns på festivaler och marknader men det är ju så mycket godare att göra hemma! Jag vill ha räkor, kräftstjärtar, gräddfil, rödlök och västerbottensost på mina men man kan ju att på lite vad man vill.


Langos
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl mjöl

mjöl till utbakning
olja för fritering

Rör ut jästen i ljummet vatten. Blanda ner pressad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa i ca 40 minuter.

Dela degen i 16 bitar och kavla ut, rundlar eller ovaler. Låt jäsa i ca 10 minuter.

Häll oljan i en stekpanna och värm till ca 180 grader. Fritera bröden, vänd dem efter halva tiden. Bröden är klara när de är gyllengula. Låt rinna av på hushållspapper.





torsdag 27 augusti 2015

Frasvåfflor

Enkla våfflor. Goda till både söta och salta tillbehör.


Våfflor ca 10 st
100 g smör
2,5 dl vatten
2 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Smält smör och låt svalna. Blanda vatten och mjölk med mjöl och bakpulver. Tillsätt smöret. Låt stå en stund och grädda!

onsdag 26 augusti 2015

Italiensk maräng

God maräng till tex en citronpaj! Tidigare i veckan smaksatte jag den med lite kardemumma och spritsade ut på en paj med blåbärscurd.


Italiensk maräng
3 äggvitor
en nypa salt
2 dl socker
0,5 dl vatten

Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Koka under tiden sockerlagen. Koka till lagen är ca 122 grader.

Häll sockerlagen, i en tunn stråle, över äggskummet under tiden du vispar. Fortsätt vispa till marängsmeten har svalnat.

Spritsa ut marängen och bränn av med en brännare.

tisdag 25 augusti 2015

Dadelbollar med mandel, lakrits och citron

Lite nyttigare fika med god smak av lakrits och citron.


Dadelbollar
10 dadlar
1 dl rostade mandlar
2 dl havregryn
1,5 dl kokosflingor
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 msk lakritspulver
3 msk kokosolja
rivet ska från en halv citron
ca 1,5 msk citronsaft
2-3 msk vatten

Kärna ur dadlarna och lägg i en mixer. Mixa tillsammans med havregrynen. Häll i resterande ingredienser förutom vattnet och mixa till en smet. Smaka av och tillsätt vatten till du får en bra konsistens. Rulla till bollar som sedan rullas i kokosflingor.

Om man vill kan man färga kokosen gul. Jag tog lite gul gelefärg och blandade med lite vatten, sedan hällde jag på kokosflingor och rörde runt. Klart



måndag 24 augusti 2015

Blåbärscurd

Tycker det är så gott med olika curder-citron, jordgubb och hallon. Nu har jag testat en blåbärscurd som fick hamna i en paj och toppas med italiensk maräng med kardemumma.


Blåbärscurd
250 g blåbär
1 msk citronsaft
1,5 dl socker
50 g smör
rivet skal från en halv citron
2 ägg

Koka upp blåbären så att de saftar sig. Sila bären genom en fin sil. Häll bären i en kastrull och tillsätt socker, citron, smör och uppvispade ägg. Sjud över vattenbad i ca 20-25 minuter under ständig omrörning.


lördag 22 augusti 2015

Mugcake

En snabb kaka som görs i micron. Kan smaksättas med vad man vill eller toppas med tex färska hallon och grädde.


Mugcake
1 msk smör
2 msk mjöl
2 msk farinsocker
1 msk kakao
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några minimashmallows

Smält smöret i en kopp som rymmer minst 2 dl. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smöret. Toppa med några marshmallows och kör i micron på högsta effekt i 1 minut. Klart!

fredag 21 augusti 2015

Kycklingsallad med mango/currydressing

Tycker att den här dressingen är så god till kycklingsallad. Idag blev det en sallad med kyckling, bacon, pasta, fetaost, melon, nektarin och blandade grönsaker. 


Mango/currydressing
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mango chutney
2 krm curry (eller efter smak)
salt, peppar

Blanda ingredienserna i en mixerkanna och kör snabbt med stavmixern. Smaka av och ställ i kyl fram till servering.

Cola Can Chicken

Grillade en hel kyckling, den blev saftig och god. Smakrik rub och fukt från Coca-Colan.


1 hel kyckling exempelvis majskyckling
33 cl Coca-Cola
25 g smör

Kycklingrub
2 tsk salt
1 tsk farinsocker
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk senapspulver
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk svartpeppar

Blanda alla kryddorna.

Skölj av kycklingen och torka den torr. Gnugga in kryddorna på skinnet samt mellan skinn och kött. Hyvla smöret med osthyvel och tryck in skivor under skinnet.

Öppna Colan och drick eller häll bort ca 1/4. Öppna upp ovansidan på burken med en konservöppnare. Sätt kycklingen över burken. Ställ kycklingen i en aluminiumfolie så samlas den goda skyn upp och du kan göra en sås på den.

Grilla indirekt, kol på en sida eller på varsin sida om mitten. Det tog nästan 1,5 timmar. Kolla temperaturen, när innertemperaturen vid låret är 82 grader är den klar.

torsdag 20 augusti 2015

Focaccia med semitorkadtomat och parmesan




Foccacia
3 dl vatten
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl parmesanost, finriven
0,5 dl semitorkade tomater, hackade
2 dl durumvete (130 g)
5 dl vetemjöl (300 g)

olivolja
flingsalt


Rör ut jästen i ljummet vatten. Blanda i salt, olivolja, parmesanost, tomater och durumvete. Rör sedan ner det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakning. Det ska bli en ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och lägg sedan på plåt med bakplåtspapper och forma till ett stort platt bröd. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Gör "hål" i degen och ringla över olivolja och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 200 grader. Låt svalna.

onsdag 19 augusti 2015

Sandwichglass

Glassen i tidigare inlägget fick hamna mellan dessa chokladkex. Receptet kommer från Roy Fares. Jag smetade ut glassen på en plåt (med silikonbakplåtspapper) och frös in. Stansade sedan ut glassbitar som passade mellan kexen. Mumsigt!


Chokladkex
165 g mjöl
45 g kakao
0,5 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 äggula

Sikta mjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke.

Vispa ägg och socker fluffigt (jag använder flatblandaren till Kitchen Aid). Tillsätt äggulan och de torra ingredienserna under omrörning.

Dela i två delar och plasta in. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Kavla ut degen och gör valfri form på kexen, exempelvis hjärtan, rundlar eller rektanglar. Nagga kexen med en gaffel.

Grädda i ca 8 min (beroende på tjocklek) i 200 grader. Låt svalna.

Lägg glassen mellan kexen. Låt ligga i frys fram till de ska ätas.


tisdag 18 augusti 2015

Vaniljglass

Detta är ett grundrecept på glass som jag brukar använda. Kan smaksättas med det man vill-men ibland är det ju godast med en vanlig enkel vaniljglass. 



Vaniljglass
7 dl mjölk
3 dl grädde
6 äggulor
170 g socker
1 vaniljstång

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i kastrullen. Värm mjölkblandningen till det börjar skumma på kanterna-koka inte!

Vispa äggulor och socker pösigt. Häll den varma mjölkblandningen i äggblandningen under omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud till glassmeten tjocknar. Sila (lägg tillbaka vaniljstången i smeten) och kyl ner. Gör gärna glassmeten kvällen innan så den får stå och gotta sig länge i kylskåpet.

Kör glassmeten i glassmaskinen, jag använder tillsatsen till min Kitchen Aid. Skopa upp i en kyld bytta och ställ i frysen nån timme.

Om du vill göra "glassmackor", bred ut glassmeten på en kyld plåt med bakplåtspapper. Stansa sedan ut glassbitar som passar de kex du gjort.

Rekommenderar att man kyler byttan som glassen skopas upp i eftersom den smälter ganska fort annars.


Granola med lönnsirap

Smaskig granola som passar bra till yoghurt eller fil. Nu när det finns bär i trädgården är det fantastiskt gott att toppa med exempelvis färska hallon direkt från busken. Också gott med torkade bär/frukt.

3 dl havregryn
3 dl fiberhavregryn
2 dl hackad sötmandel
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 tsk kanel
1 dl lönnsirap
1 dl kokosflingor


Blanda alla torra ingredienser förutom kokosflingorna i en bunke. Häll på lönnsirap och blanda. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Rör om då och då. När det är ca 5 minuter kvar blandar du i kokosflingorna.


Det är inte så noga vad man blandar i granolan. Ta vad som finns hemma av flingor, nötter och frön.

måndag 17 augusti 2015

Mandelsmör


Rosta mandeln i ca 15 minuter på 175 grader. Rör om då och då. Håll koll så att de inte blir brända. Mixa mandlarna i en kraftig mixer. Har du en svagare mixer, tänk på att inte köra den varm då finns det risk att den förstörs (har hänt mig...) Mixa till det blir en slät massa-det tar lite tid. Smaka av med salt.

Gott som pålägg, till gröt eller till frukt.

 

söndag 16 augusti 2015

Mina första macarons

Har tänkt prova på att göra macarons i flera år men det har aldrig blivit av. De blev helt ok men smeten blev något för tjock vilket gav en liten topp på macronen. Mjölet var svårt att sikta eftersom det kändes lite fuktigt och ett grövre mjöl suger ju åt sig mer vätska så det kan vara orsaken till att smeten blev lite stabbig. Ska låta mjölet torka lite nästa gång. Hallonganachen som jag hade mellan bottnarna blev jättegod men något lös så den får jag också se över. Recept kommer sen när jag vet att det blir bra!

lördag 15 augusti 2015

Nektarinklyftor med skinka och färskost

Såg ett så snabbt och enkelt tilltugg i ett nummer av MATmagasinet. Jättegott! Dukade också upp lite ost, kex, frukt och bubbel.
Detta behövs:
mogna nektariner
smaksatt färskost (jag använde vitlök och örter)
serranoskinka (jag delade skivorna på längden)

Klyfta nektarinerna och lägg på en klick färskost. Linda skinka runt nektarinen. Förvara i kyl fram till servering.

fredag 14 augusti 2015

Jordgubbscheescake Brownies

Smarrig brownie med cheesecaketopping. Använd curd eller sylt eller annat gott som smaksättning på toppingen. 
Brownies
125 g smör
200 g choklad
2,5 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt

Cheesecaketopping
200 g philadelphiaost
0,5 dl socker
1 äggula
80 g jordgubbscurd
ev några droppar röd hushållfärg
bär till dekoration


Smält smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och rör tillsammans med smöret till allt smält. Låt svalna.

Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan i kastrullen. Rör till en jämn smet. Tillsätt därefter äggen, ett i taget, och rör om.

Blanda ingredienserna till cheesecakesmeten och vispa till en jämn smet.

Häll 3/4 av smeten i en form. Klicka ut cheesecakesmeten. Ringla över resten av browniesmeten och dra en kniv i smeten för att bilda mönster.

Grädda i ugn på 180 grader i ca 40-50 minuter. Efter ca 25 minuter kan man täcka kakan med bakplåtspapper så att den inte riskerar att få för mycket färg.

Låt kakan svalna helt. Ställa gärna i kyl ett par timmar när den svalnat så går det lättare att skära fina rutor. Går bra att frysa ner.


onsdag 12 augusti 2015

Grahamskex och s'mores


Grahamskex
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 msk flytande honung
3 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt

Rör ihop smör, socker och honung. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och häll sedan i smörblandningen. Rör snabbt ihop till en deg. Plasta in degklumpen och låt ligga i kylskåp ca 1 timme.

Dela degen i två delar och kavla ut till en ca 3-4 mm tjock platta. Enklast att kavla ut med plastfolie mellan deg och kavel. Tryck ut kakor med kakmått, ca 6 cm i diameter, och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna. Grädda i ugn på 175 grader i ca 12 minuter.

Havrekexen är goda att äta med tex ost och marmelad. Eller varför inte som s'mores! Grilla marshmallows och lägg den tillsammans med en chokladbit mellan två kex. Mums


tisdag 11 augusti 2015

Rullade fattiga riddare med mandelnutella och färska bär

Eftersom jag är allergisk mot hasselnötter mixade jag ihop en egen "nutella". Rostade mandlar i ugnen och lät dem svalna. Mixade till ett mandelsmör (mixa länge-det ska bli som en smet) och smaksatte sedan med smält mjölkchoklad och kondenserad mjölk.


Rullade fattiga riddare
skivat vitt bröd
nutella eller liknande
jordgubbar/blåbär/smultron
strösocker
smör

Äggblandning
1 ägg
2 msk mjölk
en nypa salt

Vispa ihop äggblandningen. Kantskär bröden och kavla ut dem lite. Bred på nutella och lägg på valfria bär. Rulla ihop till en rulle. Doppa rullarna i äggblandningen. Stek sedan i smör på medelhög värme till de blivit gyllenbruna. Rulla i socker och servera genast.

söndag 9 augusti 2015

Minipavlova med jordgubbscurd

Hade tre äggvitor stående i kylen och då måste man ju bara göra maränger. Små pavlovas som passar perfekt att fylla med curd, lättvispad grädde och färska bär.


Pavlova
3 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk citronsaft
1 tsk majsstärkelse

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa sedan ner sockret och citronsaften och vispa till en jämn smet. Vispa ner majsstärkelse.

Fyll en spritspåse. Spritsa ut runda bottnar men kant så att det blir som små skålar.

Skjuts in i ugnen. Jag använder varmluftsugn för att kunna grädda flera plåtar samtidigt. Första 15 minuterna hade jag ugnen på 120 grader sedan sänkte jag till 80 grader och lät de gräddas i ca 40 minuter till. De ska vara lite krämiga men grädda 10 minuter till om det behövs.


Om du använder vanlig ugn så kan du höja temperaturen med 20-25 grader.

fredag 7 augusti 2015

Carnitas


Vi varierar våra klassiska tacos med Carnitas. Kryddigt och lite sött och jättegott! Brukar göra en stor laddning när den svenska fläskkarrén  är på extrapris. Funkar fint att frysa in.

Receptet jag tittat på kommer från Jonas Crambys bok Texmex från grunden. I skafferiet har jag en färdigblandad burk med hans kryddmix så den är bara att ta fram.

Kryddmix
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Blanda ihop kryddorna och förvara i lufttät burk.

Carnitas
1 kg fläskkarré
2 msk kryddmix
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
saft från 1 lime
saft från 1 apelsin
ca 0,5 liter Coca-cola (ej light)

Skär fläskkarrén i små bitar. Blanda ner kryddor och soja, pressa vitlök, lime och apelsinsaft. Blanda ordentligt så att marinaden fördelas jämnt över köttet. Låt det gärna stå och marineras över natten.

Tag köttet ur marinaden och stek så att det får färg. Häll i resten av marinaden och Coca-cola så att köttet täcks. Låt puttra i ca 3 timmar. Häll på mer Coca-cola om det behövs. Koka utan lock den sista stunden så att det tar ihop till en kletig massa.

Servera med valfria grönsaker, mangosalsa, guacamole, nachochips och/eller tortillabröd.

torsdag 6 augusti 2015

Semitorkade tomater

Köpte fina körsbärstomater (modell större) på kvist och skjutsade in i ugnen. Sen väntade och väntade jag... 5 timmar senare hade jag smakrika mjuka goda "halvtorkade" tomater.



Semitorkade tomater
1 kg tomater
en halv citron
4 vitlöksklyftor (oskalade)
olivolja
rosmarin
basilika
flingsalt

Dela tomaterna. Mina var lite större så jag delade i 4 delar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med skinnet neråt. Ringla över olivolja. Pressa över citronsaft. Låt citronhalvan följa med in i ugnen tillsammans med några rosmarinkvistar och basilika. Lägg ut de oskalade vitlöksklyftorna på plåten och salta. I varmluftsugn ställd på 100 grader tog det ca 5 timmar innan de var klara. Pressa vitlöken och blanda runt. Förvara i tättslutande burk tillsammans med olja i kylskåp.

Gott i tex bröd, sallader och pastasåser.





onsdag 5 augusti 2015

Rulltårta med jordgubbar och basilika



Rulltårta3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning:
1 liter småhackade jordgubbar
1 msk florsocker
hackad basilika

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till en jämn smet.

Vik upp kanterna på ett bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250 grader.

Sockra kakan med strösocker och vänd över den på ett bakplåtspapper. Drag av papperet. Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ut över kakan. Rulla ihop och låt svalna.

Servera med lättvispad grädde och färska jordgubbar.

tisdag 4 augusti 2015

Frusen svartvinbärscheesecake med kladdkakebotten

Kladdkaka-jättegott! Cheesecake-jättegott! Frozen cheesecake med choklad-mumsfillibabba! Tyvärr är bärsäsongen här i norr flera veckor sen så mina svartavinbär har inte mognat ännu. Sån tur att jag hittade en påse bär i frysboxen.


Kladdkaka
100 g smör
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Smält smöret i en kastrull. Blanda i de torra ingredienserna i det smälta smöret. Rör ner äggen, ett i taget. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad springform med löstagbara kanter. Bröa med exempelvis mannagryn.

Grädda kakan i ca 14-15 minuter. Låt kallna. Ställ sedan i kyl så att den blir helt nerkyld.

Cheesecakefyllning
200 g philadelphiaost
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl grädde
2 dl svarta vinbär

Vispa ihop philadelphiaost, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Vispa sedan ner en äggula i taget. Vispa grädden ganska fast. Mosa vinbären och blanda ner dem tillsammans med grädden i ostsmeten. Häll smeten över kladdkakan, täck med folie och frys kakan i minst 4-6 timmar eller längre. Ifall man gör den i förväg så att den är helt genomfrusen bör man ta fram den ca 30 minuter innan servering så att den får tina lite. Servera med färska bär.

måndag 3 augusti 2015

Kycklingenchiladas med avokadokräm



Kycklingenchiladas
500 g kycklingfilé
1 rödlök
1 röd paprika
1 liten burk majskorn
1 burk salsasås
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 dl créme fraiche
150 g riven ost
8 st tortillas
smält smör

Skär kycklingen i små bitar och stek i lite olja. Hacka rödlök och paprika. Fräs grönsakerna tillsammans med kycklingen. Häll på majskorn, salsasås och créme fraiche. Tillsätt kryddorna och låt puttra en stund. Tag pannan från plattan, häll i det mesta av osten (spara lite ost till gratinering) och rör till osten smält. Fördela kycklingröran på tortillas och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnssäker form. Pensla med lite smält smör och strö över resten av osten. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Servera med avokadokräm och grönsaker.

Avokadokräm
2 avokado
1 dl créme fraiche
limesaft
salt och peppar

Mosa avokadon lätt och blanda med créme fraiche. Smaka av med limesaft, salt och peppar.


söndag 2 augusti 2015

Torskrygg med bacon och soltorkad tomat och potatismos med västerbottensost

Torskrygg är så himla gott! Ett favoritrecept har jag hittat på Landleyskok.se. Idag blev det en variant på detta recept som serverades med potatismos med purjolök och västerbottensost.


Torskrygg
4 torskryggfiléer
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater 
ca 5 cm purjolök (eller rödlök)
3 msk flytande smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
3 msk hackad persilja
salt och peppar

Strimla purjolök, soltorkad tomat och bacon. Stek bacon och purjolök, blanda sedan i soltorkade tomater.  

Häll flytande smör i en ugnssäker form och blanda ner pressad vitlök och sambal oelek. Vänd fisken i smörblandningen och salta på båda sidor. Peppra och lägg sedan bacon/tomatröran på fisken. Toppa med hackad persilja och tillaga i ugnen på 175 grader i ca 20 min eller till innertemperaturen är 56 grader. Ös fisken med den smakrika skyn.

Potatismos med purjolök och västerbottensost
1 kg potatis
1 purjolök
1 dl grädde
1,5 dl mjölk
50 g västerbottensost
hackad persilja
salt och peppar

Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Koka upp vatten och koka potatis och purjolök i ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.

Häll i grädde, mjölk och västerbottensost. Vispa kraftigt till ett mos. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.

Tycker att moset smakar extra gott om det görs på mandelpotatis.

lördag 1 augusti 2015

Vit chokladmousse

Eftersom vi har plockat så mycket jordgubbar blir det mycket gott med dessa röda goda bär. En snabb och enkel efterrätt är chokladmousse. Idag gjordes den med vit choklad.


Vit chokladmousse 
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 äggula

Vispa grädden (inte så hårt). Smält chokladen försiktigt i mikro. Tillsätt en äggula och rör kraftigt. Blanda i lite grädde i taget och rör till en mousse. Häll upp i skålar och låt stå i kyl fram till servering.

Servera med jordgubbar.

Kantarelltoast

Var ute och plockade lite gula kantareller. Tyvärr var dom väldigt små men gott blev  det med en kantarellmacka. 


Stek kantarellerna i lite smör. Krydda med salt och peppar. Häll på en skvätt grädde. Låt puttra en stund och lägg upp på en rostad macka. Riv ev lite ost på toppen.