tisdag 22 september 2015

Surdegsbröd med havtorn

Resterna från havtornsmarmeladkoket fick smaksätta detta bröd.


Surdegsbröd
3,25 dl vatten
15 g salt
500 g mjöl (blandade vetemjöl och rågsikt i detta bröd)
ca 150 g surdegsgrund
ca ½ dl frön och skalrester havtorn (använde det som blev över från marmeladkoket)

Blanda ihop alla ingredienser. Du behöver inte köra i maskin utan det ska bara röras ihop ordentligt. Låt stå i ca 1 ½ timme. Dra och vik ihop degen ett par gånger på mjölat bord lägg sedan i en jäskorg. Täck med en kökshandduk och ställ jäskorgen i en plastlåda och låt stå i kylen i minst 12 timmar.

Vänd ut brödet från jäskorgen till en plåt. Snitta brödet och grädda i ca 35-40 minuter eller till brödet är ca 96 grader. Jag brukar ställa ugnen på 250 grader och sänka värmen till 225 grader när jag ställer in brödet.

Låt brödet svalna ordentligt på ett galler. Ifal du vill ha en hård skorpa-låt det svalna utan bakduk. För en mjukare skorpa täck med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar