torsdag 3 september 2015

Långpannebröd med rågmjöl


Långpannebröd med råg
1/4 paket jäst
5 dl vatten
50 g smör
2 tsk salt
0,5 dl sirap
1 tsk brödkryddor
3 dl rågmjöl
6 dl rågsikt
3-4 dl dinkelmjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, sirap, brödkryddor och det mesta av mjölet. Klicka i det rumsvarmt smöret. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa i ca 1 h 45 min (om du vill jäsa kortare tid kan du tillsätta mer jäst) 

Platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel och skär rutor med en degskrapa (eller kniv). Strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 45 minuter. 

Grädda brödet i ca 18 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar