onsdag 22 juli 2015

Hamburgerbröd och friterade lökringar

Grillat är godast! Sommaren har inte bjudit på nåt toppenväder direkt men vi har grillat som aldrig förr. Även om man inte alltid har kunnat sitta ute och äta så är det mysigt och gott att laga maten på grillen. Om vi bara ska tillaga nåt litet och snabbt så tar vi gasolgrillen som vi skaffade till husvagnen-swisch så är det grillat och klart!

Idag bakade jag hamburgerbröd till middagens hamburgare. Som tillbehör blev det friterade lökringar. Mumsfillibabba!


Hamburgerbröd

ca 10 bröd

2 ½ dl vatten
½ dl mjölk
1/4 paket jäst (12,5 g)
2 ½ msk socker
1 ½ tsk salt
8 dl mjöl (480 g)
1 ägg
40 g smör

Värm mjölken och vattnet till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vätskan och rör om till jästen löst sig. Häll i socker, salt och mjöl. Kör i maskin på låg hastighet. Vispa upp ett ägg och häll i degbunken. Klicka i rumstempererat smör och fortsätt köra maskinen i ca 8 minuter. Det blir en ganska kladdig deg- men häll inte i mer mjöl! Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar.

När degen jäst färdigt delar du den i ca 10 bitar-beroende på hur stora bröd du vill ha. Forma bröden till bollar och lägg på plåtar. Täck plåtarna och låt jäsa i 1-1 ½ timme.

Sätt ugnen på 200 grader. För att få lite fukt i ugnen brukar jag ställa in en form med vatten på botten av ugnen. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över tex sesamfrön eller mannagryn  och baka bröden i ca 14-15 minuter eller till de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.


Friterade lökringar

1 gul lök
½ dl mjöl
1 tsk salt
paprikapulver
1 tsk bakpulver
1 äggula
½ dl mjölk
Panko (japanskt ströbröd)
olja att fritera i

Skala löken och skiva den i ca 5 mm tjocka ringar. Ta ur mitten av lökringarna så att du får hela fina ringar. Separera ringarna och lägg dem i kallt vatten i 1 timme.

Blanda samman de torra ingredienserna. Vispa ihop äggula och mjölk. Häll i mjölblandningen och rör till en smet.

Torka lökringarna innan du doppar dem i frityrsmeten. Häll upp panko i en tallrik och vänd de doppande lökringarna i ströbrödet.

Fritera i 190 gradig olja till de är gyllenbruna. Jag häller upp ett par centimeter olja i en kastrull och friterar därefter ca 3-4 lökringar i taget. Vänder på ringarna efter en stund för att de ska få jämn färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar