tisdag 21 juli 2015

Grillade kanelbullar

Finns det nåt godare än nybakta bullar och ett glas kall mjölk? Tänk att då kombinera detta med mys runt eldstaden.

Idag blev det grillade kanelbullar till mellis


Vetebrödsdeg

½ paket jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
14 dl (800 g) mjöl
150 g smör

Fyllning
150 g smör
2 msk kanel
1 dl socker

Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör om till jästen löst sig. Häll i socker, salt och mjöl. Kör maskin på låg hastighet. Klicka i rumstempererat smör och fortsätt köra maskinen i ca 5-7 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1-1½ timme, eller till den är dubbelt så stor.

När degen jäst färdigt delar du den 2 bitar. Kavla ut till en stor rektangel och bred ut smöret. Pudra sedan ut kanelen och strö över sockret. Forma bullarna till valfri form, tex snurror, knutar eller hjärtan. Lägg på plåtar och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över tex pärlsocker eller mandelflagor och baka bullarna i ca 10 minuter eller till de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.

Jag har alltid lite mindre jäst i mina bullar och bröd. De får jäsa lite längre tid istället.


Jag sparade några ogräddade bullar som fick följa med till grillstaden när det var mellisdags. Dessa rullade jag upp på grillpinnar och grillade över den fina glöden. Penslade de grillade bullarna med lite smör och rullade i strösocker. Mums så gott det var! Högsta poäng från både vuxna och barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar