torsdag 30 juli 2015

Grekiska färsbiffar med klyftpotatis och morotstzatsiki

Färsbiffar

800 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 finhackad lök
ca ½ dl hackad persilja
150 g fetaost (smulad)
peppar

Blanda samtliga ingredienser och låt sedan smeten stå och dra i kylen. Forma stora avlånga biffar med oljade händer. Lägg dem sedan på oljad skärbräda i väntan på grillning.


Klyftpotatis

3 bakpotatisar
0,5 dl hackad persilja
1 tsk chiliflakes
½ citron, skal och saft
½ tsk salt
1 dl rapsolja

Tvätta och klyfta bakpotatisen. Koka upp vatten i en kastrull och förväll potatisen i ett par minuter. Häll av vattnet och torka potatisen. Lägg potatisen i en långpanna med bakplåtspapper. Häll på lite olja och rör om.

Stek potatisen i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Rör om någon gång under tiden. Pensla potatisen med kryddoljan.


Morotstzatsiki med doft av timjan

ca 2 dl yoghurt (ex  turkisk eller grekisk)
2-3 grovrivna morötter
1 liten pressad vitlök
hackad timjan
salt och peppar

Blanda samtliga ingredienser och låt stå i kylskåp fram till servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar