torsdag 30 juli 2015

Grekiska färsbiffar med klyftpotatis och morotstzatsiki

Färsbiffar

800 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 finhackad lök
ca ½ dl hackad persilja
150 g fetaost (smulad)
peppar

Blanda samtliga ingredienser och låt sedan smeten stå och dra i kylen. Forma stora avlånga biffar med oljade händer. Lägg dem sedan på oljad skärbräda i väntan på grillning.


Klyftpotatis

3 bakpotatisar
0,5 dl hackad persilja
1 tsk chiliflakes
½ citron, skal och saft
½ tsk salt
1 dl rapsolja

Tvätta och klyfta bakpotatisen. Koka upp vatten i en kastrull och förväll potatisen i ett par minuter. Häll av vattnet och torka potatisen. Lägg potatisen i en långpanna med bakplåtspapper. Häll på lite olja och rör om.

Stek potatisen i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Rör om någon gång under tiden. Pensla potatisen med kryddoljan.


Morotstzatsiki med doft av timjan

ca 2 dl yoghurt (ex  turkisk eller grekisk)
2-3 grovrivna morötter
1 liten pressad vitlök
hackad timjan
salt och peppar

Blanda samtliga ingredienser och låt stå i kylskåp fram till servering.


Jordgubbscurd

Det årliga självplocket av jordgubbar i Skråmträsk resulterade i många kilo jordgubbar. En stor del har jag fryst ner för framtida syltkok. Gjorde också en laddning jordgubbscurd.


Jordgubbscurd
250 g jordgubbar
2dl socker
50 g smör
1 lime skal och saft
2 ägg

Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Sila ev purén. Häll i socker, limeskal och -saft, smör i tärningar samt uppvispade ägg. Rör om till allt är väl blandat. Värm blandningen över vattenbad under ständig omrörning till curden tjocknat, vilket tar ca 30 minuter.

Häll sedan upp i väl rengjorda burkar.

måndag 27 juli 2015

Lax i foliepaket


Snabbt att laga till på grillen (eller i ugnen) och man kan fylla paketen med lite allt möjligt. Denna gång blev det:

lax
färskpotatis 
sparris
sugarsnaps
rädisor
fänkål
smaksatt philadelphiaost ex vitlök & örter 
gräslök
citronzest och citronsaft 

Koka färskpotatisen och dela den i mindre bitar. Skär grönsakerna och lägg grönsaker och potatis på ett stort folieark. Lägg på laxfilen, krydda med salt och peppar, och toppa sedan med philadelphiaost, gräslök och citron.

Kläm ihop foliepaketen och lägg på gillen i ca 15-20 minuter eller till laxen är klar.


söndag 26 juli 2015

Kladdkaka med jordgubbar och vit choklad

Smaskig kladdkaka med jordgubbar, vit choklad och lite lime. Rör ihop allt direkt i kastrullen så blir det mindre disk.


100 g smör
100 g vit choklad
1,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl
2 ägg
rivet skal från 1 lime
en nypa salt

kokosflingor
jordgubbar
florsocker

Smält smöret i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Häll i övriga ingredienser och rör ihop till en slät smet.

Smöra en form (gärna med löstagbara kanter) och bröa med kokosflingor. Häll i smeten, dela jordgubbarna och lägg ut dem över kakan.

Grädda kakan i 25-30 minuter (beroende hur kladdig du vill ha) på 175 grader. Låt svalna och pudra sedan med florsocker. Servera med lättvispad grädde.

Kakan är nästan ännu godare att äta dagen efter 😋

fredag 24 juli 2015

Fredagsmys och hajkbanan


Grillad banan är en snabb och god efterrätt. Kolen brukar hålla värmen länge så när man ätit klart middagen så är det bara att lägga bananerna på grillen och sen är dom klara när man stökat bort från middagsbordet. 


Dessa bananer fylldes med Marabou Black och hallon. Serverades med vaniljglass. Gött!

torsdag 23 juli 2015

Hallongrottor

Hallongrottor är en av mina favoriter bland småkakor. Gör man dom dessutom extra små så får man ju ta flera! Dessa har en liten touch av kanel.


Hallongrottor ca 40 st

225 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
hallonsylt

Vispa smör och socker, jag använder flatblandaren till Kitchen Aid. Blanda övriga torra ingredienser och rör sedan ner dem i smörblandningen.

Dela degen i ca 40 bitar, beroende på hur stora/små du vill ha. Rulla bitarna till bollar och lägg i formar. Gör en fördjupning, med mjölad tumme, och klicka i hallonsylten.

Grädda i ugnen i ca 14 min på 200 grader.

onsdag 22 juli 2015

Caesarsallad

Idag skulle det bli caesarsallad till lunch. Det är sambons favoritsallad. Trodde att jag hade sardeller hemma men ack. Men man tager vad man haver. Fanns kvar en kantbit av veckans surdeg så det skar jag i grova bitar och stekte i olja och riven vitlök-det blev finfina krutonger.



Caesardressing utan sardeller

1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
2 tsk vitvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta
ca 2 dl rapsolja
ca 2 msk vatten
ca 1 dl riven parmesanost
salt och peppar

Mixa äggula, dijonsenap, citronsaft, vinäger och vitlök med stavmixer. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle, medan du mixar. Blanda ner den rivna parmesanen och smaka av med salt och peppar. Jag vill ha min dressing lite lösare så jag brukar späda den med ca 2 msk vatten.

Hamburgerbröd och friterade lökringar

Grillat är godast! Sommaren har inte bjudit på nåt toppenväder direkt men vi har grillat som aldrig förr. Även om man inte alltid har kunnat sitta ute och äta så är det mysigt och gott att laga maten på grillen. Om vi bara ska tillaga nåt litet och snabbt så tar vi gasolgrillen som vi skaffade till husvagnen-swisch så är det grillat och klart!

Idag bakade jag hamburgerbröd till middagens hamburgare. Som tillbehör blev det friterade lökringar. Mumsfillibabba!


Hamburgerbröd

ca 10 bröd

2 ½ dl vatten
½ dl mjölk
1/4 paket jäst (12,5 g)
2 ½ msk socker
1 ½ tsk salt
8 dl mjöl (480 g)
1 ägg
40 g smör

Värm mjölken och vattnet till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vätskan och rör om till jästen löst sig. Häll i socker, salt och mjöl. Kör i maskin på låg hastighet. Vispa upp ett ägg och häll i degbunken. Klicka i rumstempererat smör och fortsätt köra maskinen i ca 8 minuter. Det blir en ganska kladdig deg- men häll inte i mer mjöl! Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar.

När degen jäst färdigt delar du den i ca 10 bitar-beroende på hur stora bröd du vill ha. Forma bröden till bollar och lägg på plåtar. Täck plåtarna och låt jäsa i 1-1 ½ timme.

Sätt ugnen på 200 grader. För att få lite fukt i ugnen brukar jag ställa in en form med vatten på botten av ugnen. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över tex sesamfrön eller mannagryn  och baka bröden i ca 14-15 minuter eller till de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.


Friterade lökringar

1 gul lök
½ dl mjöl
1 tsk salt
paprikapulver
1 tsk bakpulver
1 äggula
½ dl mjölk
Panko (japanskt ströbröd)
olja att fritera i

Skala löken och skiva den i ca 5 mm tjocka ringar. Ta ur mitten av lökringarna så att du får hela fina ringar. Separera ringarna och lägg dem i kallt vatten i 1 timme.

Blanda samman de torra ingredienserna. Vispa ihop äggula och mjölk. Häll i mjölblandningen och rör till en smet.

Torka lökringarna innan du doppar dem i frityrsmeten. Häll upp panko i en tallrik och vänd de doppande lökringarna i ströbrödet.

Fritera i 190 gradig olja till de är gyllenbruna. Jag häller upp ett par centimeter olja i en kastrull och friterar därefter ca 3-4 lökringar i taget. Vänder på ringarna efter en stund för att de ska få jämn färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.




tisdag 21 juli 2015

Grillade kanelbullar

Finns det nåt godare än nybakta bullar och ett glas kall mjölk? Tänk att då kombinera detta med mys runt eldstaden.

Idag blev det grillade kanelbullar till mellis


Vetebrödsdeg

½ paket jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
14 dl (800 g) mjöl
150 g smör

Fyllning
150 g smör
2 msk kanel
1 dl socker

Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör om till jästen löst sig. Häll i socker, salt och mjöl. Kör maskin på låg hastighet. Klicka i rumstempererat smör och fortsätt köra maskinen i ca 5-7 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1-1½ timme, eller till den är dubbelt så stor.

När degen jäst färdigt delar du den 2 bitar. Kavla ut till en stor rektangel och bred ut smöret. Pudra sedan ut kanelen och strö över sockret. Forma bullarna till valfri form, tex snurror, knutar eller hjärtan. Lägg på plåtar och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Strö över tex pärlsocker eller mandelflagor och baka bullarna i ca 10 minuter eller till de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.

Jag har alltid lite mindre jäst i mina bullar och bröd. De får jäsa lite längre tid istället.


Jag sparade några ogräddade bullar som fick följa med till grillstaden när det var mellisdags. Dessa rullade jag upp på grillpinnar och grillade över den fina glöden. Penslade de grillade bullarna med lite smör och rullade i strösocker. Mums så gott det var! Högsta poäng från både vuxna och barn.

Den överlevde!

Min stackars surdeg blev bortglömd under semestertrippen, nästan 4 veckor utan mat och vatten. Men inte var den långsint! Lite mjöl och vatten gjorde susen och nu är den pigg igen. Borde nog baka nåt på den snart.


Startade surdegen enligt Sèbastien Boudets instruktioner i boken Den franske bagaren. Har tidigare testat göra surdeg men den har aldrig blivit riktigt bra. Men med denna lyckades jag äntligen!

Så här gjorde jag

Dag 1
Blanda ½ dl rågmjöl  och ½ dl vetemjöl med 1 dl ljummet vatten. Förvara burken i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 2
Mata surdegen med 1 dl vatten, ½ dl rågmjöl och ½ dl vetemjöl och rör om.

Dag 3
Mata surdegen med 1 dl vatten, ½ dl rågmjöl och ½ dl vetemjöl och rör om.

Dag 4
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. Om inte så mata den igen. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.     


Om jag inte ska baka på surdegen häller jag bort surdeg så att det bara är någon matsked kvar i burken. Annars blir surdegen bara större och större och kräver mer och mer mat. När det blir lång tid mellan bakningarna tar jag fram surdegen ur kylen ca en gång per vecka och matar den, låter den stå framme i rumstemperatur och bubbla till sig innan den åker in i kylen igen.