söndag 15 november 2015

Bagels och hemgjord färskost


Färskost
1 l filmjölk
3 dl gräddfil

Värm filmjölk och gräddfil till ca 45 grader. Häll massan genom en silduk (min silduk var lite gles så jag la i en kökshandduk i silduken). Låt rinna av i kylskåp över natten.

Smaksätt på valfritt sätt. Delar av osten smaksatte jag med salt, svartpeppar och ramslök.

Spara vasslen och använd till ett brödbak. Tex bagels.

Bagels
6 g jäst
5 dl vassle (eller vatten)
1 msk honung
2 tsk salt
ca 700 g mjöl

För att spara tid brukar jag ofta kalljäsa degen. Så enkelt att arbeta ihop på kvällen för att sedan baka ut dagen efter. Men om du vill kan du öka andelen jäst och jäsa kortare tid. (ljummen degvätska-25 g jäst-jäs ca 1 h).

Kalljäst
Smula ner jästen i de kalla vasslen. Tillsätt honung och salt. Häll i det mesta av mjölet och arbeta i maskin i 5-10 minuter. Degen ska vara ganska fast. Låt jäsa övertäck i kylskåp.

Låt den stå i rumstemperatur en stund innan den bakas ut. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar. Rulla ut varje bit till ca 25 cm. Forma till ringar. Fäst ändarna med lite vatten. Lägg på mjölat bord och låt jäsa i ca 20 minuter.

Koka upp 2 l vatten och 2 msk socker. Lägg i ca 3 bröd i taget och låt sjuda i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp bröden med hålslev och lägg på plåt med bakplåtspapper. Garnera med exempelvis sesamfrö eller vallmofrö.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller till de fått lite färg. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar