lördag 28 november 2015

Pepparkaksrulltårta med lingon och färskostfyllning


Pepparkaksrulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
2 msk filmjölk

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
200 g Philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 msk grädde
 0,75 dl lingon


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggblandningen. Blanda ner filmjölken och rör till en jämn smet.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugn på 250 grader varmluft (eller 275 grader vanlig ugn). Grädda i ca 5 minuter.

Strö kakan med strösocker och vänd över på ett bakplåtspapper. Dra bort papperet, lägg en bakhandduk över och låt svalna.


Blanda alla ingredienserna till fyllningen förutom grädden och lingonen. Vispa till en jämn smet. Blanda ner grädde och lingon. Bred ut över kakan och rulla ihop.

tisdag 17 november 2015

Lemoncurd, lakritsmaränger och havrecrumble


Lemoncurd:
1 dl socker
0,5 dl citronsaft (ca 1 citron)
skal från en halv citron
70 g smör
2 ägg

Rör ihop alla ingredienser. Låt koka upp och sjud i ca 10 minuter eller tills den tjocknat. Sila eventuellt curden och låt den svalna.

Lakritsmaräng:
2 äggvitor
1,25 dl socker
10 g lakritsgranulat

Värm äggvitor och socker på svag värme under omrörning, till sockret smält. Vispa sedan äggvitor och socker till ett fast skum, 5-10 minuter. Blanda i lakritsgranulat och häll i en spritspåse. Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper. Ställ in i varmluftsugn på 90 grader i ca 1 timme.

Havrecrumble:
1 dl havregryn
4 msk socker
4 msk mjöl
2 krm bakpulver
en nypa salt
50 g smör

Blanda alla torra ingredienser. Nyp in smöret och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda degen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 5 minuter eller till den fått en gyllene färg. (Degen flyter ut.) Låt den svalna och bryt sedan i bitar.

Servera i glas där du varvar crumble, curd, krossade maränger och lättvispad grädde (också gott med grädde blandat med turkisk yoghurt)

söndag 15 november 2015

Bagels och hemgjord färskost


Färskost
1 l filmjölk
3 dl gräddfil

Värm filmjölk och gräddfil till ca 45 grader. Häll massan genom en silduk (min silduk var lite gles så jag la i en kökshandduk i silduken). Låt rinna av i kylskåp över natten.

Smaksätt på valfritt sätt. Delar av osten smaksatte jag med salt, svartpeppar och ramslök.

Spara vasslen och använd till ett brödbak. Tex bagels.

Bagels
6 g jäst
5 dl vassle (eller vatten)
1 msk honung
2 tsk salt
ca 700 g mjöl

För att spara tid brukar jag ofta kalljäsa degen. Så enkelt att arbeta ihop på kvällen för att sedan baka ut dagen efter. Men om du vill kan du öka andelen jäst och jäsa kortare tid. (ljummen degvätska-25 g jäst-jäs ca 1 h).

Kalljäst
Smula ner jästen i de kalla vasslen. Tillsätt honung och salt. Häll i det mesta av mjölet och arbeta i maskin i 5-10 minuter. Degen ska vara ganska fast. Låt jäsa övertäck i kylskåp.

Låt den stå i rumstemperatur en stund innan den bakas ut. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar. Rulla ut varje bit till ca 25 cm. Forma till ringar. Fäst ändarna med lite vatten. Lägg på mjölat bord och låt jäsa i ca 20 minuter.

Koka upp 2 l vatten och 2 msk socker. Lägg i ca 3 bröd i taget och låt sjuda i ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp bröden med hålslev och lägg på plåt med bakplåtspapper. Garnera med exempelvis sesamfrö eller vallmofrö.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller till de fått lite färg. Låt svalna på galler.


måndag 9 november 2015

Dulce de Leche

En ljuvligt god Dulce de Leche. Om man har bråttom går det lika bra att köpa karamelliserad mjölk. Man kan också köpa kondenserad mjölk och koka den i 2-3 timmar (tar lika lång tid men man slipper röra om). Tre goda sätt att få en god kolasås. 


Dulce de Leche:
9 dl standard mjölk
0,5 dl grädde
3 dl socker
drygt 1 krm bikarbonat 
0,5 vaniljstång 

Blanda samtliga ingredienser i en stor kastrull och koka upp. Dela vaniljstången och låt stång och frön koka med. Sänk värmen och låt småkoka i ca 2 timmar. Rör om då och då, rör om oftare mot slutet. När du har lämplig konsistens låt såsen svalna (för att testa konsistensen kan du droppa lite sås på en kall sked).

söndag 8 november 2015

Smörgåstårta med kyckling och bacon

Farsdag firas med en mastig smörgåstårta. "Vanlig" smörgåstårta kan man ju moffa i sig ganska ordentligt av, men med denna nöjer man sig med en bit. Men den är jättegod!! Gott med en krämig fyllning med bland annat kyckling, bacon, soltorkad tomat och yoghurt. Toppas med philadelphiaost, ruccola, bacon och tomat.

Ursprungsreceptet kommer från en gammal Buffétidning men jag har justerat det lite.


Smörgåstårta:
2 paket knaperstekt bacon, skuret i mindre bitar    
2 kycklingfiléer stekt i småbitar (alt. en grillad kyckling)                               
10 soltorkade tomater, finhackade                               
1 dl vit majonnäs                                     
3 dl turkisk yoghurt                                    
1 dl hackad gräslök                                                                          
1/2 tsk salt
1 krm peppar
18 stora skivor formbröd (jag tog hälften rostfralla och hälften Längtan)
300 g philadelphiaost                                 
körsbärstomater                                    
ruccola 

Blanda bacon (spara lite till garnering), kyckling och soltorkad tomat med majonnäs, yoghurt och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Kantskär brödet och lägg 6 skivor som botten. Fördela hälften av röran på bröden. Lägg på ytterligare 6 bröd och fördela ut resten av röran. Lägg på de sista brödbitarna. Plasta in och låt stå i kyl ett par timmar eller över natten.

Mjuka upp philadelphiaosten och bred över tårtan. Garnera sedan med ruccola, tomat och bacon.

lördag 7 november 2015

Kladdkaksmuffins

Kladdkakans dag firades med en variant på Banoffee Pie men med kladdkaksbotten istället för digestive. Kokade egen Dulce de Leche och det receptet kommer senare.


Kladdkaksmuffins:
100 g smör
3 dl socker
1 ½ dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 ägg

Smält smöret i en kastrull och blanda ner de torra ingredienserna. Rör om till en slät smet. Rör ner ett ägg i taget och blanda ordentligt. Fördela smeten i formarna. Grädda i ca 8-10 minuter i 225 grader.

Serverades med Dulce de Leche (eller karamelliserad mjölk), skivade bananer och grädde.