fredag 1 januari 2016

Lax- och skaldjurstartar

Förrätten på nyårsafton fick bli denna goda lax- och skaldjurstartar. Grundreceptet har jag tagit från Jans receptsamling. Serverad på sockersaltad gurka med örtolja, vispad honungscremefraiche och Kalix löjrom gjorde den succé.


Lax- och skaldjurstartar
100 g kräftstjärtar
200 g räkor
150 g gravad lax
kavring

Hacka kräftstjärtar, räkor och lax och blanda ihop. Stansa ut brödbitar av kavring. Ha kvar stansen/formen på brödskivan och fyll på med tartaren. Tryck till lite så att det blir jämnt. Lyft bort stansen och låt tartarerna stå kallt fram till servering.

Sockersaltad gurka
1 gurka
1 tsk salt
1 tsk socker

Dela gurkan i ca 5 cm långa bitar. Skiva bitarna tunt och lägg i skikt på en tallrik. Strö salt/sockerblandning på varje skikt och lägg plastfolie mellan. Ställ i kylen i minst 1 timme. Häll bort vattnet.

Honungscremefraiche
2 dl créme fraiche 34%
1 msk honung
lite pressad vitlök
hackad dill
salt
peppar

Vispa créme fraiche och honung med elvisp så att det blir tjockt. Smaksätt och förvara i kyl.

Örtolja
0,5 dl rapsolja
dill
persilja
salt
peppar

Mixa olja med dill och persilja. Kör till allt är väl mixat. Smaka av med salt och peppar. Sila oljan.


Placera tartaren på några skivor gurka. Spritsa ut honungscremefraichen och ringla örtoljan runt tallriken. Toppa med Kalix löjrom, dill och citron.


God fortsättning!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar