tisdag 29 december 2015

Tips på efterrätter till nyår!

Här kommer några förslag på efterrätter till nyår! Håller själv på att förbereda årets sista efterrätt och hoppas att det ska bli riktigt smaskigt.

Varför inte en riktigt god frusen cheesecake. Perfekt att kunna förbereda ett par dagar innan.



Eller en créme brulée med smak av lime. Gör den dagen innan och bränn av innan servering. God med en kula hallonglass.


Kakor funkar ju alltid och denna cookie kan man toppa med lite vad som.



onsdag 23 december 2015

Anisgrisar

Anisgrisar, anisbröd eller pitepojkar. Goa bullar med många namn.


Anisgrisar ca 30 st
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 msk anis
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
ca 7 dl mjöl
1 paket (500g) cocosfett

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på degvätskan. Rör till jästen löst sig. Mortla anisen och häll i. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen i maskin och låt sedan jäsa ca 45 minuter.

Kavla ut degen, ca 1 cm tjock. Skär remsor som är ca 3 cm breda. Jag använde pizzaslicern, den var perfekt! Dela sedan remsorna i ca 6-7 cm långa bitar. Skär två jack i bitarna. Låt jäsa en stund medan du hettar upp cocosfettet.

Fritera bröden till de är gyllenbruna. Fettet ska hålla ca 185 grader. Vänd bröden efter halva tiden. Lägg bröden på hushållspapper så att de får rinna av. Vänd anisgrisarna i socker när de svalnat. Ät och njut!

(Om du vill spara till senare. Frys in bröden osockrade. Värm på lite och vänd i socker vid servering.)


lördag 19 december 2015

Svartvinbärskolor

Lånade en bok från Pärlans konfektyr på bibblan fullproppad med godsaker. Kokat en kola med smak av svarta vinbär. 


Svartavinbärskolor
125 g svarta vinbär
2 msk glukossirap
250 g strösocker 
1,25 dl grädde
1 tsk citronsaft
25 g smör 

Blanda samtliga ingredienser och koka upp. Rör om hela tiden så att det inte bränner vid. Koka till temperaturen är ca 127 grader. Häll upp i en form med bakplåtspapper. Jag använde en limpform med måtten 8x27 cm. Låt svalna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär upp i bitar. 

tisdag 15 december 2015

Chokladfudge


Chokladfudge
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl glukossirap
1 tsk flingsalt
50 g smör
100 g mörk choklad
Hackade chokladlinser

Blanda grädde, socker, sirap och salt i en kastrull. Koka upp och koka till temperaturen är ca 122 grader. Rör då och då. Ta av kastrullen från värmen och lägg ner smör och hackad choklad. Låt smälta en stund och rör sedan om. Häll i en form med bakplåtspapper. Jag använde en limpform (ca 8x27cm) Strö över exempelvis hackade chokladlinser. Låt svalna och skär sedan i lagoma bitar.

Gravad lax

Min absoluta favorit på julbordet!

Testade grava med mer socker denna gång. Blir ett lite mjukare kött och en kortare hållbarhet.


Gravad lax
ca 1 kg laxfilé
0,5 dl salt
1 dl socker
1 msk grovt krossad vitpeppar
grovt hackad dill

Ta bort ev ben från laxfilén. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in blandningen på laxköttet. Strö över dillen. Lägg ihop filéerna, tjock del mot tunn del. Lägg in i plastpåse och förvara i kyl. Vänd påsen ca 2 gånger per dag. Lite tjockare filéer gravas ca 2 dygn. När fisken är klar skrapas kryddorna bort. Om du använd odlad lax är den färdig att ätas. (Vildfångad lax bör frysas in i 2 dygn.)




söndag 13 december 2015

Citronfudge med torkade björnbär

Smaskiga fudge med vit choklad, citronzest och frystorkade björnbär. Goda till julens festligheter eller när som:)


Citronfudge
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl glukossirap
1 tsk flingsalt
50 g smör
100 g vit choklad
Zest från en citron
0,5 dl frystorkade björnbär

Blanda grädde, socker, sirap och salt i en kastrull. Koka upp och koka till temperaturen är ca 122 grader. Rör då och då. Ta av kastrullen från värmen och lägg ner citronzest, smör och hackad choklad. Låt smälta en stund och rör sedan om. Rör ner björnbären. Häll i en form, jag brukar ta en limpform som är ca 8x27 cm. Strö över lite extra björnbär om du vill. Låt svalna och skär sedan i lagoma bitar. Förvara fudgen svalt.

fredag 11 december 2015

Syrliga jordgubbsremmar

Hemgjort godis känns på nåt vis lite nyttigare än köpes=) Grundreceptet på dessa syrliga remmar hittade jag hos Fridas bakblogg men jag använde jordgubbspuré från sommarens bär. Frös in jordgubbspuré i istärningspåsar. Perfekt att ta fram till smoothies etc. 


Syrliga jordgubbsremmar
10 gelatinblad
100 g jordgubbspuré 
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl vatten
1,5 tsk citronsyra
Garnering
2 dl socker
1 tsk citronsyra

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt stå medan du förbereder resten. Koka upp jordgubbspuré, socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka kraftigt till ca 105 grader. Ta av kastrullen från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen. Tillsätt till sist citronsyra och rör om. Häll sedan ut smeten på ett inoljat bakplåtspapper på en plåt. Bre ut massan tunt och låt stå ca 1 dygn. 


Blanda socker och citronsyra i en djuptallrik. Skär godiset i 2 cm breda remmar och vänd dem sedan i sockerblandningen ett par gånger. Låt dem ligga och torka på bakplåtspapper i minst ett dygn (jag tycker de blev godare ju längre de fick torka). Rulla sedan ihop och njut av hemmagjort godis.