onsdag 14 oktober 2015

Saftigt pumpabröd

Ett saftigt bröd med pumpapuré.


Pumpabröd
25 g jäst
500 g pumpapuré + vatten (jag hade ca 250 g pumpapuré och fyllde upp med resten ljummet vatten)
1 msk honung
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl special
50 g mjukt smör

Blanda ut jästen i pumpa/vatten blandningen. Häll i honung och salt. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen i maskin. Klicka i smöret och kör maskinen i ca 10 minuter. Låt jäsa ca 1 timme.

Forma brödet till en rund platt kaka och skär den i tårtbitar. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pumpafrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader. Kommer inte ihåg hur länge jag hade brödet i ugnen men kanske närmare 30 minuter. Kolla brödet med en termometer. Det är klart när det är ca 96 grader.

måndag 12 oktober 2015

Rostade pumpakärnor

När jag gjorde pumpapuré sparade jag kärnorna från pumpan. Tvätta bort allt kött runt kärnorna och rosta sedan i ugnen, tillsammans med lite rapsolja, på 175 grader i ca 25 minuter. Använd naturella i müsli eller krydda upp och ät som snacks.



söndag 11 oktober 2015

Miniscones

Mumsiga scones till en mysig söndagmorgon. 


Scones
4 dl mjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
50 g smör
1 dl mjölk
0,75 dl grädde

Blanda de torra ingredienserna. Nyp ihop smöret med mjölblandningen. Häll på mjölk och grädde och rör ihop till en deg. Platta ut degen (ca 2 cm) och stansa ut valfria former. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla ev med lite grädde. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter på 250 grader. Ät direkt medan de är varma.



fredag 9 oktober 2015

Västerbottensostplättar med Kalix löjrom, rödlök och créme fraiche


Västerbottensostplättar
0,5 dl mjöl
2 msk grädde
1 msk mjölk
2 ägg
50 g finriven västerbottensost
1 finriven rå potatis (rev på zestjärn så att det blev riktigt finrivet)
salt
peppar

Blanda mjöl och gräddmjölk. Vispa ner äggen. Tillsätt ost och potatis. Smaka av med salt och peppar. Stek plättarna till de är gyllenbruna. Servera med Kalix löjrom, finhackad rödlök och créme fraiche.

söndag 4 oktober 2015

Pull-Apart Bread med äpple och kanel

Smarrig bullängd som vi avnjöt idag på Kanelbullens dag!


25 g jäst (ta mindre jäst om du inte har bråttom, låt jäsa längre tid)
2 dl ljummen mjölk
nypa salt
0,5 tsk krossade kardemummakärnor
0,5 dl socker
1 ägg
50 g mjukt smör
6-7 dl (360-420g) mjöl

Fyllning
50 g mjukt smör
socker och kanel efter smak (strör över på känn)
1 äpple skivat i tunna skivor

Topping
uppvispat ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör om till allt löst sig. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, och det mesta av mjölet. Kör i maskin och klicka ner smöret. Arbeta degen i ett par minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut smöret och strö över socker och kanel. Dela degen i 6 remsor. Lägg äppelskivor på en remsa och lägg sedan på en ny remsa på äpplena. Fortsätt så med resten av remsorna. Dela sedan högen med remsor i 6 delar. 


Lägg ner degbuntarna på tvären i en limpform klädd med bakplåtspapper. Låt bullängden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker. Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter. Låt svalna. 


torsdag 1 oktober 2015

Morotskakebollar

Morotskaka är ju bland det godaste som finns! Dessa morotskakebollar är gjorda av en laddning morotskaka, ett paket philadelphiaost och vit choklad-mums!


Jag brukar gör Leilas morotskaka

3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl (180 g) mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 4 1/2 dl finrivna morötter 

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt rapsolja och finrivna morötter. Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter på 150 grader. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
Baka gärna morotskakan dagen innan och låt den stå och gotta sig i kylen. Skär bort eventuella mörka kanter på kakan. Mixa kakan, tillsätt 200 g philadelphiaost och mixa till en jämn smet. Rulla degen till bollar. Smält vit choklad och doppa bollarna. Ställ i kyl en stund-ät och njut :D